Dobrodošli na

MONTEMAX KLIMATIZACIJA

PODGORICA

Odgovornost, profesionalnost i stručnost u svim zahtjevima savremenog tržišta.

Čišćenje i dezinfekcija

Servis

Montaža

Klimatizacija

Korisni savjeti

Postoji li idealna “produktivno-poslovna“ temperatura?

Ono što se da saznati o timskom radu jeste da je bolji u toplijem okruženju. Istraživanja pokazuju da idealna temperatura takođe zavisi i od prirode zadataka. Kreativno razmišljanje pokreću i stimulišu visočije temperature, dok hladnije okruženje od nekih 20 stepeni pozitivno utiče prilikom obavljanja rutinskih, i tehnički dosadnih zadataka.

Kad govorimo o inspirativnim visočijim temparaturama naravno mislimo na normalne tople temperature, tipa 27 stepeni će pogoršati vaše matematičke sposobnosti. Prema istraživanju UN takođe postoji i razlika u tome koja temperatura je prijatna u zavisnosti od vašeg pola.

Kada govorimo o ženama njihova idealna radna temperatura je 22, dok je za muškarce 21 stepen. Takođe, timski rad i saradnja mogu biti pod uticajem temperature. Istraćivanja su nam otkrila da se u toplijem okruženju zaposleni mogu oshećati prisnije prema drugim kolegama, što se može vidjeti po specifičnoj verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji.

Kako možete koristiti klimu na pravi način?

Najbolji savjet kada je u pitanju podešavanje temperature u kancelariji je da je prilagodite spoljnoj temperaturi, i to tako da razlika ne prelazi 10 stepeni, da bi dali tijelu mogućnost da se adaptira.

Nezanemarljiv faktor udobnosti je i vlažnost vazduha. Bitno je da se potrudite da izbjegavate direktan protok vazduha, a ne bi trebalo ni sjedjeti na mestu gde klima izbacuje hladan vazduh, jer se možete prehladiti na isti način kao da stojite napolju na hladnom vjetru. U toku radnog vremena i van njega, klima u radnom prostoru je u potpunosti odgovornost rukovodioca, ali moramo obratiti pažnju na klimu kod kuće, čisteći filtere, mijenjati ih i s vremena na vrijeme provjeravati spoljne i unutrašnje jedinice i tome slično.

Hladnoća je krajnje neisplativ poslovni potez!

Prema istraživanju Kornel univerziteta iz Sjedinjenih Američkih Državama, čak 10% grešaka u kucanju je zabilježeno pri temperaturi od 25 stepeni. Dok na primjer, promjena temperature na 20 stepeni, dovodi do porasta grešaka na čak 25%.

Ovaj značajan pad produktivnosti može se objasniti činjenicom da pri niskim temperaturama tijelo mora potrošiti više energije za zagrijevanje, što rezultira manjom količinom energije za koncentraciju, razmišljanje i kreativnost.

Istraživači objašnjavaju da ovako oštar pad produktivnosti stvara dodatni trošak od 10% po satu za svakog zaposlenog.

Naravno, ni ekstremna i konstantna toplota nije dobra za efikasnost. Prema istraživanju koje je Univerziteta tehnologije u Helsinkiju, vrhunac produktivnosti je primijećen prilikom temperature od 22 stepena, a od 23-24 stepena kreće pad radnog uspjeha. Ovo znači da ako, na primjer, zaposleni rade u okruženju u kome je 30 stepeni, istraživanje kaže da će imati 8,9 % lošije učinke nego što bi imali u gore pomenutom idealnom okruženju od 22 stepena.

Wi-Fi klima, i vaš dom vas savršeno dočeka sa posla!

Wi-Fi vam daje priliku da upravljate svojim klima uređajem iako niste fizički prisutni! Uz pomoć aplikacije na telefonu možete podesiti temperaturu i način rada pre nego što dođete kući. Ukoliko je ljetnje doba sa ekstremno visokim temperaturama, klima će dovoljno rashladiti prostorije, pružajući vam savršeno okruženje nakon visokih spoljnih temperatura. Pojedine klime sa inverterom nude različite načine rada, radi što efikasnijeg hladenja i što veće uštede električne energije.

Inverter klime za grijanje kao vaša nova najbolja odluka?

Kada razmislite i proučite tržište i ponudu, grijanje inverter klimom je jedino isplativo grijanje na struju. Inverter klime mogu zagrijavati prostoriju i kada je napolju -15 stepeni. Zarad sticanja perspektive, klasične klime mogu raditi kada je spoljna temperatura do -5 stepeni. Na našem području zime nijesu toliko okrutne, i temperature se uglavnom ne spuštaju više od 15 stepeni ispod nule. Samim tim ostaje činjenica da inverter klime predstavljaju najbolje rješenje za zagrijevanje manjih stanova bez ikakvog drugog izvora toplote.

Efikasnost običnih, klasičnih ili on-off klima

Na niskim temperaturama obična klima zaista nije dovoljna za zagrijevanje stana. Odnos potrošene struje i proizvedene toplote ne bi bio uravnotežen, te bi vaš račun za električnu energiju bio previsok, a trebalo bi da dodatno zagrijevate prostoriju. Kako se ovo ne bi dešavalo, odlučite se za inverter klime za grijanje.

Zašto su kasetne klime dobar izbor za poslovni prostor?

Kasetni klimatizacioni sistemi se montiraju u plafon i ne zauzimaju zidni prostor. Uzimajući u obzir činjenicu da se ugrađuju u spušteni plafon uspjećete da izbjegnete oštećenje zidova i prozora.

Jednostavan i klasičan dizajn idealan je za sve tipove enterijera. Zapravo, od jedinice je vidIjiva jedino tanka dekorativna ploča, što kasetne klime čini gotovo neprimijetnim.

Kasetne klime imaju šire polje djelovanja, takođe kasetni klima uređaji su snažniji. Razlog za to leži u veoma snažnm ventilatorima koji mogu da osiguraju cirkulaciju vazduha u većem prostoru u odnosu na druge jedinice klimatizacije. Kako se nalaze na plafonu raspoređivanje vazduha se vrši ravnomjerno. Željena temperatura se održava u svakom delu prostorije.

Informišite se o svim ponuđenim opcijama kako bi mogli da donesete najbolju odluku za svoj prostor i produktivnost svih koji u njemu borave.

Montaža klima: na šta obratiti pažnju?

Ukoliko bi uporedili kupovinu i ugradnju klima, vrlo brzo bi nam postalo jasno tačno koliko je kupovina, jednostavna stvar. Dok na primjer ugradnja nije nešto što se može naučiti, niti bi trebalo na sebe preuzeti takvu odgovornost i rizik. Ipak, postoji nekoliko stvari na koje vi, kao kupac, morate da obratite pažnju:

Klimu nikako nemojte ugrađivati sami. Pozovite ovlašćeni servis i provjerenog majstora koji će vam instalirati klimu.
Prilikom ugradnje, najvažnije je izabrati pravo mjesto na kojem ćete postaviti klimu.
Dobro osmotrite svoj prostor i odaberite najoptimalniju lokaciju za postavljanje, dobra ideja je da je postavite u pravcu hodnika da biste pokrili što veći prostor i povećali kruženje vazduha.

Klima bi trebalo da “sarađuje” sa prirodnim protokom vazduha u vašem prostoru. Samim tim se ne preporučuje da je postavljate nasuprot vratima koja se stalno otvaraju jer će tako stalno biti izložena dodatnom naporu da hladi ili grije prostor.
Sličnu logiku i primjenjujemo za postavljanje klima uređaj direktno prema sunčevoj svjetlosti, ne preporučujemo ovaj potez da ne bi došlo do prevelikog zagrijevanja.
Ako se odlučite za neki od prenosnih klima uređaja, imajte u vidu da i one zahtjevaju izvjesnu ugradnju. Prenosna klima ima crijevo za odvod toplog vazduha, pa bi morali da probušite rupu u zidu i izbačite crijevo napolje. Ipak, njihova najveća prednost je što ih možete koristiti na više lokacija, a možete se opredijeliti i za više uredaja zarad bržeg hlađenja, odnosno zagrijevanja. To će vam sigurno obezbjediti i dodatni komfor!

Da li se “isplati” grijanje klima uređajem?

Ne samo da se isplati, nego kada je u pitanju grijanje na struju, klima uređaji se najviše isplate! Potrošnja klima je takva da za 1,2kW utrošene električne energije klima emituje 3-5 kW energije (podaci za klimu “12-icu” — 12000BTU, količina emitovane energije zavisi od energetske klase).

Zašto se čuje pucketanje?

Usled mijenjanja temperature kućišta, dolazi do širenja ili skupljanja plastike, pa se to čuje kao neko pucketanje.

Led na spoljasnjoj jedinici?

Spoljna jedinica klime, kada klima grije, se često smrzne. Kada su u pitanju inverter klime to se rjeđe dešava, ali stariji modeli nerijetko imaju ovaj problem.

Led na spoljnoj jedinici se nakupi usled velike vlage u vazduhu tokom zimskih mjeseci.

Klima svu energiju troši na zagrijevanju postora, tako da se može desiti da se na spoljni dio klime uhvati led. Kada se ovako nešto desi, klima počinje da zagrijava spoljnu jedinicu umjesto vašeg prostora, ne bi li je otopila i nastavila sa normalnim radom. To može da potraje od 5 do 10 min.

Mnogi korisnici misle da je došlo do kvara na klimi, jer ne grije, pa ugase klimu. To je pogrešno.

Nikako ne gasite glimu za to vrijeme, jer nakon što obavi taj posao ona će nastaviti da grije vaš prostor normalno.

Koliko je tačno isplativo grijanje na klima uredaj?

Jako je važno da u toku zimskih mjeseci, vi i vaša porodica imate topao i prijatan dom, i naravno da su vaši poslovni prostori takođe zagrijani. Da bi u potpunosti mogli da uživate u toplini vašeg doma, važno je odabrati izvor toplote zbog kojeg nećete osjećati ekonomski pritisak. Samim tim,morate odabrati finansijski isplativ izvor!

Jedan od najisplativijih i najkompaktnijih uređaja jesu upravo INVERTER klime. Ovi klima uređaji su kreirani i dizajnirani tako da griju prostoriju i kada je napolju minus 15 stepeni Celzijusovih.

Još jedna pogodnost klima uređaja sa inverter tehnologijom jeste ta što je potrošnja električne energije daleko manja. Inverter tehnologija vam omogućava rad kompresora po potrebi, što u prevodu znači da ćete koristiti manje električne energije za njeno korišćenje. Recimo, za pokretanje ovakvog klima uredaja potrošiće se 1,2kW, ali se nakon postizanja optimalne temperature potrošnja smanjuje na 0.6kW. Samim tim, vaš trošak je automatski manji, i možete opušteno da uživate u optimalnim temperaturama za život, sa optimalnim računom za struju!

MONTEMAX KLIMATIZACIJA

Miroslav Miki Savović

Savović doo

Belvederska 53, Podgorica, Crna Gora

067 50 60 47

office@montemaxklime.com

www.montemaxklime.com

Klimatizacija

Single split

Multi split

VRV sistemi

Toplotne pumpe

Usluge

 

Čišćenje i dezinfekcija

Montaža

Servis

KORISNI SAVJETI

Ukoliko u vezi klimatizacije želite da pročitate koristan savjet, na pravom ste mjestu.